Co zrobić
Plik .ovpn zaimportowany gdzie indziej
Używasz pliku OpenVPN (.ovpn) utworzonego w panelu klienta i zaimportowanego do OpenVPN Connect lub routera? To nie jest profil aplikacji. Po upływie wybranego okresu wygeneruj go ponownie w panelu klienta i pobierz nowy plik.
Korzystaj z FuzeVPN na urządzeniach iPhone, iPad, Mac, w systemie Linux, na routerze lub konsoli
Odnów profil
W systemie Windows kliknij „Odnów profil”, będąc zalogowanym na konto FuzeVPN. W systemie Android stuknij „Zaloguj się” w aplikacji: odnowi ona profil. Nowy profil zastępuje stary, bez zajmowania dodatkowego miejsca.
Certyfikat do odnowienia w systemie Android
Otwórz FuzeVPN i połącz się z poziomu samej aplikacji: odnowi ona profil i jego certyfikat. Sprawdź też, czy data i godzina w telefonie są ustawione automatycznie.
Profil unieważniony w systemie Android
Aplikacja najpierw czyści stary profil. Jeśli wyświetli „Spróbuj ponownie wyczyścić”, stuknij ten przycisk. Potem stuknij „Zaloguj się”: zostanie utworzony nowy profil.
Stały VPN w Androidzie
Używasz funkcji „VPN zawsze włączony” w Androidzie? Stuknij „Rozłącz” w FuzeVPN: otworzą się ustawienia Androida. Na chwilę wyłącz „Blokuj połączenia bez VPN” i „VPN zawsze włączony”, odnów profil w FuzeVPN, a potem włącz je ponownie.
VPN nie wznawia się sam w Androidzie (stały VPN, ponowne uruchomienie)Stały VPN w Androidzie: w razie problemu
Trwa tworzenie profilu
Jeśli FuzeVPN pokazuje, że profil jest w trakcie tworzenia, po prostu spróbuj ponownie: nie trzeba czekać.
Odnowienie się nie udaje
W systemie Windows kliknij „Rozłącz”: blokada Internetu również zostanie zdjęta. Potem uruchom odnowienie jeszcze raz. W systemie Android spróbuj ponownie w aplikacji.
Żadna strona się nie otwiera albo ochrona nie jest potwierdzonaNie mogę rozłączyć VPN ani zamknąć FuzeVPN
Przełącz na WireGuard
Do tego czasu połącz się przez WireGuard, domyślnie wybrany protokół. Rozłącz VPN, a potem wybierz WireGuard: w systemie Windows w „Ustawienia → Połączenie → Protokół VPN”, a w systemie Android w „Połączenie → Opcje zaawansowane → Protokół”.
Usuń urządzenie
Jeśli odnowienie nadal się nie udaje, usuń to urządzenie ze swojego konta, a potem zaloguj się ponownie: zostanie utworzone nowe urządzenie. W ostateczności zainstaluj aplikację ponownie.
Napisz do pomocy technicznej
Jeśli komunikat wraca, napisz do pomocy technicznej na adres contact@fuzevpn.com, podając dokładny komunikat i czas wystąpienia problemu. W systemie Android dodaj wyświetlony kod diagnostyczny.
Skontaktuj się z pomocą techniczną lub wyślij raport diagnostycznyKomunikaty techniczne
Dlaczego tak się dzieje
- Profil OpenVPN tego urządzenia został unieważniony: urządzenie potrzebuje nowego profilu. OpenVPN to jeden z dwóch protokołów połączenia, obok WireGuard. W systemie Android następuje to po usunięciu urządzenia, zmianie lokalizacji przy użyciu WireGuard lub unieważnieniu przez serwer.
- Profil OpenVPN aplikacji nie ma maksymalnego okresu ważności. W systemie Android jego certyfikat wygasł, zbliża się do końca ważności lub czeka na odnowienie. Aplikacja odnawia go, gdy łączysz się z jej poziomu. Wznowienie połączenia przez Androida, ze stałym VPN lub skrótem, takim jak kafelek FuzeVPN, go nie odnawia.
- „Certyfikat TLS wygasł”: serwer odrzuca certyfikat urządzenia. Odnowienie profilu rozwiązuje ten problem.
- Odnowienie profilu nie powiodło się: nie udało się go utworzyć, zapisać lub ponownie połączyć.
- W systemie Windows po tym błędzie ochrona w razie zerwania połączenia (kill switch) celowo nadal blokuje Internet. Blokuje go do chwili, gdy zdecydujesz się rozłączyć.
Dlaczego pojawia się komunikat OpenVPN, skoro nie wybrałem OpenVPN?
W systemie Windows w trybie „Automatycznie” FuzeVPN przełącza się na OpenVPN jednorazowo, tylko jeśli WireGuard nie uruchamia się na komputerze. Jeśli OpenVPN również zawiedzie, wyświetlany jest komunikat OpenVPN, nawet jeśli nie wybrano OpenVPN.
Aplikacja na system Android nie ma trybu „Automatycznie”.
Powiązane komunikaty
Oto komunikaty omówione w tym artykule, w takiej postaci, w jakiej wyświetla je FuzeVPN.
Inne powiązane komunikaty
Te komunikaty już podpowiadają, co zrobić, albo znikają same.