Publiczny adres IP
Adres publiczny można routować w Internecie. W domu kilka urządzeń często współdzieli publiczny adres routera za pomocą translacji adresów sieciowych, czyli NAT.
Witryna widzi publiczny adres, z którego dociera do niej połączenie. Bez VPN jest to często adres przydzielony przez dostawcę internetu. Z VPN jest to zazwyczaj adres serwera wyjściowego.
Adresy prywatne i sieci lokalne
W IPv4 zakresy takie jak 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 i 192.168.0.0/16 są zarezerwowane dla sieci prywatnych. Można ich ponownie używać w wielu domach i organizacjach; nie są routowane w tej postaci w publicznym Internecie.
Adres taki jak 192.168.1.24 rozróżnia zatem urządzenie w jego sieci lokalnej, ale nie globalnie. Router śledzi mapowanie między połączeniami wewnętrznymi a adresem publicznym.
Źródła i odnośniki
IPv6 i wiele adresów
IPv6 zapewnia znacznie większą przestrzeń adresową. W zależności od konfiguracji urządzenie może jednocześnie mieć adres globalny, adres lokalny dla łącza i unikalny adres lokalny.
Adres globalny nie oznacza automatycznie, że urządzenie jest osiągalne z Internetu: nadal obowiązują zapory i zasady sieciowe. Podczas korzystania z VPN IPv6 musi być kierowane przez tunel albo jawnie blokowane, aby zapobiec innej ścieżce.
Co VPN zmienia — i czego nie zmienia
VPN zmienia adres wyjściowy widziany dla chronionego ruchu. Niekoniecznie zmienia prywatny adres używany w lokalnej sieci Wi-Fi i nie usuwa innych identyfikatorów przeglądarki.
Adres IP wskazuje sieć lub przybliżoną geolokalizację, a nie pewną tożsamość ani pozycję GPS. Kilku użytkowników może współdzielić ten sam adres, a jego szacowana lokalizacja może być niedokładna.
Jak czytać test adresu IP
Porównaj wynik testu przed połączeniem i po nim, w aplikacji, która rzeczywiście jest objęta ochroną. Rozszerzenie przeglądarki może zmienić wynik w tej przeglądarce bez wpływu na inne oprogramowanie.
Jeśli IPv4 się zmienia, ale test IPv6 pokazuje zwykłą ścieżkę, sprawdź konfigurację IPv6. Jeśli przeglądarka jest zalogowana na konto, zmiana adresu nie wylogowuje z konta ani nie usuwa jego plików cookie.